Junia, luksusta ja eksotiikkaa
29.3.2022
VR:n slogan “junalla on hauska matkustaa” lie tuttu kaikille suomalaisille ja sama ajatus on ollut mielessä belgialaisella Georges Nagelmackersilla Compagnie Internationale des Wagons-Lits'n perustajalla.
Nagelmackers oivalsi, että junalla luksusluokassa matkustamiselle voisi olla kysyntää, ja vuonna 1874 alkaen kosmopoliitti eliitti pääsi Nagelmackersin ansiosta mukavasti matkaamaan halki Euroopan ja jopa kohti eksoottisempia seikkailuja Idän Pikajunalla eli Orient Expressillä Pariisista Istanbuliin (1882 alkaen). Erityisesti 1920-luvulla Laliquen taidelasilla sekä Rene Prou’n taiteella ja sisustuksella varustetuissa ylellisissä junavaunuissa matkaaminen oli erittäin muodikasta ja Idän Pikajuna sai omintakeisen leimansa.
Suomi-Klubin museoretkeläiset pääsivät sunnuntaina 20. maaliskuuta tutustumaan
Orient Express -erityisnäyttelyn kautta mystisen Idän Pikajunan tarinaan sekä junaliikenteen historiaan yleisesti. Junamuseo itsessään on hienosti toteutettu ja erittäin suositeltava vierailukohde varsinkin sateisten päivien varalle. Museo imaisee vierailijan menneiden aikojen sfääreihin ja ulkomaailma unohtuu täysin parin tunnin mittaisen museokierroksen parissa.
Erityisnäyttely piti sisällään Nagelmackersin lavastetun toimiston, mittavan määrän
Orient Express -matkailujulisteita, katsauksen junalla matkustaneista julkimoista ja junayhtiön esiintymisestä viihteessä, junan esineistöä, ravintolavaunun sekä yhden makuuvaunun. Melko hyvän otoksen erityisnäyttely antaa, vaikka olisihan se kuitenkin ihan eri juttu päästä Idän Pikajunalla matkustamaan oikeasti. Hintalappu Orient Express- matkalle on kuitenkin sen verran korkea, että Suomi-Klubi ei toistaiseksi suunnittele tämän enempää kyseisen teeman mukaista ohjelmaa.
Mikäli näyttely kiinnostaa, niin siellä ehtii vielä käymään 17.4. mennessä. Tämän jälkeen on luvassa erityisnäyttely kuninkaallisista junavaunuista - junamuseolla siis jatketaan ylellisissä puitteissa!
Sinna Rissanen